We hebben dakbedekking niet uitgevonden, wel geperfectioneerd

Natuurlijk hebben we dakbedekking niet uitgevonden. Zelfs niet de keramische dakpan of betondakpan. De Romeinen waren meer dan 2000 jaar geleden de pionier met hun ‘monnik en non’ panmodellen. De eerste ‘hedendaagse’ dakpannen zijn al meer dan 1400 jaar op het dak van het kasteel van Neurenberg (D) te zien - lang voordat ons bedrijf ontstond.
Maar we kunnen met trots zeggen: al meer dan 130 jaar hebben we vele dingen veranderd en vooruit gedreven. We hebben de markt vormgegeven met onze innovaties. We hebben grenzen verlegd; invalshoeken veranderd: weg van de puur functionele kijk op dakbedekking naar een alomvattende oplossingsgerichte gedachtengang. We hebben de standaard gezet en normen bepaald.
Wat was er nodig? Een doorgezette toewijding aan de allerhoogste kwaliteit. Gedurfde, baanbrekende beslissingen. En, een bewustzijn van onze roots - onze wortels - die zich bevinden in een klein familiebedrijf in Wertingen, Beieren te Duitsland, waar CREATON nog steeds haar hoofdkantoor heeft.

 

CREATON History clay preparation
CREATON History clay preparation
CREATON History tile production
CREATON History tile production
CREATON Histroy Oven
CREATON Histroy Oven
CREATON History quality check
CREATON History quality check

Het ontstaan

Het verhaal van CREATON begint in 1884 in Wertingen met de oprichting van Josef Berchtold GmbH, die voornamelijk dakpannen produceerde. De fabriek van Alois Berchtold, zijn zoon, was toen al een gerenommeerde kwaliteitsfabrikant van dakpannen. Hetzelfde geldt voor Anton Ott, die 50 jaar later een fabriek op slechts 55 km afstand in Autenried opende - gespecialiseerd in klassieke panmodellen zoals de typische Duitse afgeronde kleitegelpannen. Deze twee traditionele bedrijven fuseerden in 1992 en vormden zo CREATON.

Groei

Ott en Berchtold wisten al dat ze constant moeten investeren om concurrerend te blijven en hun hoge kwaliteitsnormen te handhaven. Dit resulteerde in productiefaciliteiten die hun tijd ver vooruit waren. De bedrijven groeiden, locaties zoals Roggden, vier kilometer van Wertingen, werden toegevoegd. Roggden produceerde onlangs nog 24 miljoen dakpannen per jaar.
De groei ging ook door na de fusie: CREATON opende in 1993 haar vestiging in Grossengottern, Thüringen. Tegenwoordig is het een van de grootste en meest vooruitstrevende dakpannenfabrieken in Duitsland. Productievestigingen werden opgericht in Guttau, Saksen in 1998 en het competentiecentrum voor keramiek in Weroth, Rijnland-Palts ontstond in 2004. De eerste CREATON-fabriek in het buitenland werd in 2005 in Lenti, Hongarije in gebruik genomen. Nieuwe productielocaties werden toegevoegd door de overname van de gekende, traditionele merken en productiebedrijven PFLEIDERER, MEINDL en TROST, waarvan de wortels teruggaan tot in de 19e eeuw. Tegelijkertijd werd geïnvesteerd in overnames van de meest geavanceerde fabrieken.

 

Koers bepalen

De markt van bouwmaterialen verandert snel. Tegenwoordig zijn capabele partners met een uitgebreid productaanbod en een hoge mate van expertise een vereiste. Met het bewustzijn van deze feiten heeft CREATON de afgelopen decennia belangrijke veranderingen doorgevoerd om het bedrijf op de juiste koers te zetten voor de toekomst. Dit omvat de overgang naar een naamloze vennootschap in 1995 en de integratie van de gekende merken PFLEIDERER, MEINDL en TROST in de CREATON-groep.