Vervul je droom van een eigen huis - het grote nieuwbouwproject

De stap naar het bouwen van je eigen huis, brengt vele beslissingen met zich mee als eigenaar - ongeacht of je een kant-en-klare woning laat bouwen of je eigen bouwproject wilt beheren. De beslissingen die je nu neemt, bepalen hoe jij en gezin de komende jaren zullen leven. Naast belangrijke beslissingen brengt de weg naar een eigen huis ook grote financiële investeringen met zich mee. Aspecten die een belangrijke rol spelen in de integriteit en duurzaamheid van de woning moeten daarom vooral hoog op de prioriteitenlijst staan tijdens de bouwplanning. Vaak vormt het dak echter geen prioriteit bij huiseigenaren, hoewel het de kroon is van je huis en je huis gedurende vele jaren beschermt.

pitched roof DOMINO

Waarom kiezen voor een hellend dak?

pitched roof DOMINO

De vorm van het dak is bepalend voor de stijl van een huis. Maar de beslissing voor een hellend of plat dak mag niet alleen gebaseerd zijn op visuele overwegingen. Veel van de voordelen van een hellend dak zijn te wijten aan de fysieke eigenschappen en spreken daarom voor zich.

• Hogere mate van bescherming tegen weersinvloeden
• Flexibele uitbreiding van de leefruimte met uitbreiding van de zolder
• Lange levensduur met lage onderhoudskosten
• Meer bescherming tegen kou en hitte
• Betere geluidsisolatie en bescherming tegen ruis
• Gezond binnenklimaat dankzij ventilatie onder de dakpannen
• Eenvoudige installatie van fotovoltaïsche en zonne-energiesystemen

Meer
roof structure

De opbouw van een hellend dak

roof structure

Daken kunnen vele verschillende vormen aannemen - bijvoorbeeld een zadeldak, met of zonder noordbomen, een lessenaarsdak of een schilddak... - maar de structuur van deze daken lijkt sterk op elkaar. In de meeste gevallen is het dak in vier lagen opgebouwd. Het dak zorgt voor isolatie en een weer- en temperatuurbestendige bescherming op basis van het "uienprincipe".

De buitenste daklaag is de zogenaamde dakschil. Dit is het zichtbare gedeelte van het dak dat bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden en vaak bestaat uit dakpannen vervaardigd uit klei (ook keramische dakpannen genoemd) ofwel uit beton. Deze dakbedekking wordt meestal geplaatst op een lattenstructuur die van buitenaf geteld de tweede daklaag vormt.

De daklatten worden geplaatst op een gecombineerde laag, namelijk het onderdak aangebracht op een geschikte constructie, tegemoetkomend aan de eisen van de dakbedekking. Dit kan een bebording, een drukvaste of een vormstabiele onderlaag zijn. Tegenwoordig worden ook vaak onderdakfolies toegepast.

De derde laag van de dakconstructie is de dakisolatie, die in wezen bovenop, tussen of onder de spanten wordt geïnstalleerd. Welk type dakisolatie het meest praktisch is, hangt vooral af van de dakvorm.

Het dakkader zelf is uiteindelijk het laatste, dragende deel van het dak. Dit kader is over het algemeen gemaakt van hout en biedt de stabiele steun voor de gehele dakconstructie.

mansard roof PREMION

Dakvormen

mansard roof PREMION
Hellende daken zijn niet allemaal hetzelfde. Naast het meest verspreide zadeldak zijn er nog andere dakvormen zoals het lessenaarsdak, piramidedak of het klassieke dak met noordbomen of hoekkepers. Het dak neemt ongeveer tweederde van de bouwschil in en de vorm bepaalt in grote mate het karakter en het uiterlijk van de woning. Bovendien leiden verschillen dakvormen ook tot andere invullingen van de onderliggende ruimte, kosten en kenmerken. Naast de persoonlijke smaak en de stijl van het gebouw, moet bij de keuze van de dakvorm rekening worden gehouden met de lokale voorschriften voor bouwterreinen.
Dormer roof KLASSIK

Dakkapellen

Dormer roof KLASSIK
Dakkapellen creëren extra leefruimte, brengen licht in ruimtes met schuine plafonds en zorgen voor natuurlijke ventilatie van zolderkamers. Zelfs dakkapellen komen voor in verschillende soorten en vormen die invloed hebben op de uitstraling van het dak en het huis.
Clay roof tiles in clay

Materiaal

Clay roof tiles in clay
Een dak beschermt het gebouw en het metselwerk tegen weersinvloeden en invloeden van buitenaf. Het moet bestand zijn tegen wind, vocht, zonnestraling en extreme temperaturen. Verschillende materialen komen in aanmerking als dakbedekking. Kleidakpannen, betonnen dakpannen, metalen daken zoals aluminium, koper of zink, leisteen en andere natuurstenen, vezelcement of zelfs groendaken. Er worden hoge eisen gesteld aan het dakbedekkingsmateriaal, zodat ze de verschillende situaties tijdens de levensduur van een dak kunnen weerstaan. Niet elk materiaal is echter geschikt voor elke locatie en elk type gebouw.
Welk dak past bij jou?
crayons

Inspirerende kleuren

crayons
CREATON biedt niet alleen oplossingen voor je dak. We maken je kleurendromen waar, van natuurlijk mooi tot extravagant en verfijnd. Laat je inspireren door onze uitgebreide keuze aan keramische dakpankleuren en de klassieke tinten van onze betonnen dakpannen.

Onze vier kleidakpan-kleurafwerkingen - NATUURROOD, ENGOBE, FINESSE en NOBLESSE - laten een breed scala aan ontwerpen en samenspel van kleuren toe. We vertrouwen op hoogwaardige applicatietechnieken om onze dakpannen de juiste kleurtint te geven. We verfijnen onze natuurlijke producten met geselecteerde glazuren en engobes of zorgen voor consistente kleuring met behulp van innovatieve bakprocessen.

Onze CREATON betondakpannen voor België zijn allelmaal verkrijgbaar in ROYAL uni-tinten en Sneldek en Brugse pan zijn ook verkrijgbaar in unieke REGALIS genuanceerde kleuren. 
Onze CREATON betondakpannen voor Nederland zijn verkrijgbaar van zijdeachtige matte kleuren tot glansafwerking. In rode, grijze of zwarte tinten bijvoorbeeld.
Ons gamma
Office Work Man with Calculator, Pen and Note

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs van een dak?

Office Work Man with Calculator, Pen and Note

Een vernieuwing van een dak vereist een zorgvuldige kostenberekening, afhankelijk van het ontwerp, dakmateriaal en vakmanschap. Geen twee daken zijn immers hetzelfde. Er zijn online tools beschikbaar, die leken kunnen gebruiken voor hun kostenberekening. Relevante factoren zijn onder meer het dakoppervlak, de hoeveelheid aan dakmaterialen en isolatie, mogelijke overheidssubsidies en andere criteria. Een grondige dakberekening moet met veel details rekening houden en evalueren.

  • Wat is de dakvorm - mansarededak, dak met noordbomen, zadeldak of een ander daktype?
  • Welk dakmateriaal werd gekozen - b.v. hoogwaardige klei-/keramische dakpannen of meer economische betondakpannen?
  • Is een aangepaste productie nodig of volstaan de producten uit het uitgebreide CREATON-standaard productgamma?

Naast het dakmateriaal worden accessoires ook weerspiegeld in de kostenberekening. Vooruitkijkend, kan een hogere initiële investering in materiaal zelfs goedkoper uitkomen doorheen de tijd en ook dienen om de waarde van het nieuwe ontwerp te behouden.

Onthoud: effectieve kostenplanning omvat niet alleen het zichtbare dakmateriaal, maar houdt ook zoveel mogelijk rekening met alle incidentiële werkzaamheden. Het gebruik van vakmensen kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de gewenste dakvorm. Dankzij de eenvoudige installatie van CREATON-producten in combinatie met de handige CREATON-accessoires, biedt een vooruitstrevende materiaalkeuze ook een aanzienlijk besparingspotentieel wat betreft geschoolde arbeidskosten.

30 jaar gemoedsrust met de CREATON-garantie

Na voltooiing van je nieuwe woning wil je als huiseigenaar binnen je vier muren vooral gemoedsrust. Het leukste deel van het bezitten van je eigen woning start immers nu. Naast de wettelijk gegarandeerde 10-jarige garantie, geeft CREATON een garantie die 30 jaar geldig is op keramische dakpannen en betondakpannen.