Waarom kiezen voor een hellend dak?

Deze dakvorm is het meest voorkomende type in België en Nederland en is niet alleen visueel aantrekkelijk. Ze zet de standaard op het gebied van bescherming en flexibiliteit.
Hellende daken zijn er in veel verschillende vormen, zoals piramidedaken, zadeldaken, lessenaars- of mansardedaken.
Een hellende dak kan de huiseigenaar verschillende generaties lang bescherming bieden, mits deze op de juiste manier is gebouwd.

Wanneer is een dak een hellend dak?

Per definitie zijn hellende daken daken met een helling van 20 graden of meer. Daken met een helling van maximaal 10 graden worden geclassificeerd als platte daken. Alles daar tussenin kan worden omschreven als een licht hellend dak.
Bepaalde CREATON kleidakpanmodellen kunnen worden gebruikt vanaf een dakhelling van 10 graden in combinatie met een juiste onderdak.
Regenwasser Dachrinne

Bescherming tegen weersinvloeden

Regenwasser Dachrinne
Natuurkunde is eenvoudig: water loopt door de zwaartekracht van het hellende vlak van hellende daken in de richting van de dakgoten. Het regenwater wordt dan weggevoerd door de goot.

De regel is, hoe steiler het dak, hoe sneller water wegloopt.
Steil hellende daken bieden daarom aanzienlijk betere bescherming tegen regen, sneeuw en hagel.
Roof with wind and storm

Bescherming tegen wind en storm

Roof with wind and storm
Een hellend dak bedekt met kleidakpannen, beschermt de woning tegen vochtinwerking tijdens blootstelling aan wind en stormweer. Deze beschermende functie wordt bereikt door de uitstekende kop- en zijsluitingen in keramische dakpannen.

Zo’n dak, gecombineerd met een hoogwaardig onderdak, voorkomt dat water binnendringt in de woning.

Dankzij speciale ingewerkte windafvoerdetails in de sluitingen van de dakpannen, samen met speciale panhaken waarmee de dakpannen op de latten worden verankerd, zijn hellende daken prima beschermd tegen stormen.
attic room

Uitbreiding van leefruimte via zolderrenovatie

attic room
Hellende daken bieden een potentiële extra ruimte direct onder het dak. Nuttige en gezellige woonruimtes kunnen hier perfect worden gecreëerd.

Een dakruimte kan ook op elk gewenst tijdstip later worden toegevoegd. Hellende daken bieden je dus flexibiliteit in het leven en je gezinsplanning.
Dakruimtes worden vaak ingericht als studie- of kinderkamers en hebben een speciale charme vanwege de schuine muren in het interieur.
Longevity of a roof

Duurzaamheid met lage onderhoudskosten

Longevity of a roof
In het algemeen zijn hellende daken duurzamer dan platte daken. Dakpannen hebben een levensverwachting van meer dan 50 jaar. Bovendien ontvangt u met CREATON 30 jaar garantie op kleid- en betondakpannen.
Schade aan hellende daken wordt meestal sneller opgemerkt en reparaties zijn vaak ook gemakkelijker en goedkoper uit te voeren. Op de lange termijn is de aanschaf en het onderhoud van hellende daken rendabeler in vergelijking met platte daken.
cold winter landscape sun

Bescherming tegen koude en hitte

cold winter landscape sun
In de regel zijn hellende daken 2-lagig, wat resulteert in isolerende voordelen en zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. In de winter houdt het goed geïsoleerde hellende dak de koude buiten en zorgt het voor een gezellige en warme sfeer in de woning.
In de zomer daarentegen beschermt de dakconstructie tegen oververhitting.
Platte daken daarentegen zijn meestal een 1-lagige dakconstructie.
Noise protection sleeping dog

Geluidsbescherming

Noise protection sleeping dog
Het dubbel-lagige, geventileerde design (voorheen gekend als een koud dak) in combinatie met goede isolatie biedt de beste bescherming tegen omgevingsgeluiden zoals lawaai van vliegtuigen en verkeer, maar ook van wind en regen. In tegenstelling tot het platte dak raakt de regen het dakoppervlak niet verticaal.
Dit resulteert in een rustigere atmosfeer en een meer ontspannen gevoel van ruimte.
healthy room climate Living room

Gezond binnenklimaat

healthy room climate Living room
ellende daken met bepaalde dakmaterialen, zoals dakpannen van klei en beton, maken het mogelijk dat waterdamp dat ontstaat bij normale huishoudelijke activiteiten naar buiten toe kan ontsnappen.

Kleidakpannen kunnen bovendien snel regenwater absorberen en geven het vervolgens terug aan het milieu. De ventilatie achter de dakbedekkingslaag, via de dakopbouw met dakpannen, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en beschermt tegen schimmelvorming en beschadiging.

Solar system in-roof solution

Installatie fotovoltaïsche en zonnesystemen

Solar system in-roof solution

De helling van hellende daken bevordert de installatie van fotovoltaïsche en thermische zonne-energiesystemen voor de terugwinning van hernieuwbare energie.

De optimale invalshoek op schuine daken zorgt voor maximale energieterugwinning. Deze moderne systemen kunnen ook achteraf worden gemonteerd zonder dure werkzaamheden aan de CREATON-dakpannen.

Zonnesystemen kunnen zowel worden geïnstalleerd in het dak als op het dak.
mansard roof PREMION

Welk dak past bij jou?

mansard roof PREMION
Ontdek het hier