VERVUL JE DROOM VAN EEN EIGEN HUIS - HET GROTE NIEUWBOUWPROJECT

 

De stap naar het bouwen van je eigen huis, brengt vele beslissingen met zich mee als eigenaar. En dit ongeacht of je een kant-en-klare woning laat bouwen of je eigen bouwproject wilt beheren. De beslissingen die je nu neemt, bepalen hoe jij en jouw gezin de komende jaren zullen leven. Maar zo een project brengt ook grote financiële investeringen met zich mee. Net daarom is het zo belangrijk om aandacht te schenken aan zaken zoals duuraamheid van jouw woning. De keuze van de juiste dakmaterialen draagt enorm bij in de duurzaamheid van een woning. 

 

waarom kiezen voor een hellend dak?

De vorm van het dak bepaalt mee de stijl van een huis. Maar al dan niet kiezen voor een hellend dak, mag niet alleen gebeuren op basis van het uitzicht. Een hellend dak biedt immers tal van voordelen. 
 

  • Hogere mate van bescherming tegen weersinvloeden
  • Grotere leefoppervlakte dankzij de zolderruimte
  • Lange levensduur met lage onderhoudskosten
  • Betere bescherming tegen koude en hitte
  • Betere geluidsisolatie en bescherming tegen ruis
  • Gezond binnenklimaat dankzij ventilatie onder de dakpannen
  • Eenvoudige installatie van fotovoltaïsche en zonne-energiesystemen

 

Pitched Roof CREATON DOMINO NUANCE slate shade engobed

DE OPBOUW VAN EEN HELLEND DAK

Daken kunnen vele verschillende vormen aannemen - bijvoorbeeld een zadeldak, met of zonder noordbomen, een lessenaarsdak of een schilddak... maar de structuur van al deze daken is uiteindelijk zeer gelijkaardig. En vervult het altijd dezelfde functie, nl. het beschermen van de woning. 

De buitenste daklaag is de zogenaamde dakschil. Dit is het zichtbare gedeelte van het dak dat bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden. Deze bestaat meestal uit keramische (klei) dakpannen. De pannen worden op een lattenstructuur geplaatst. De lattenstructuur - aangebracht op het onderdak - vormt dus de tweede daklaag. 

En ten slotte, vormt de dakisoltatie - geïnstalleerd op, tussen of onder de spanten - de derde laag. Welk type dakisolatie je kiest, hangt vooral af van de dakvorm.

Het dakkader zelf is uiteindelijk het laatste, dragende deel van het dak. Dit kader bestaat over het algemeen uit hout en biedt de nodige steun voor de gehele dakconstructie.

Structur of a pitched roof
Hipped roof with TERRA OPTIMA NUANCE slate shade engobed

DAkvormen

De term 'hellend dak' is er één met verschillende ladingen. Want of het nu gaat over een zadeldak, een lessenaardak, een piramdedak of een klassiek dak met noordbomen en hoekkepers, ze krijgen allemaal deze term opgeplakt. Het dak neemt ongeveer tweederde van de bouwschil in en de vorm bepaalt in grote mate het karakter en het uiterlijk van de woning. Bovendien leiden verschillen dakvormen ook tot andere invullingen van de onderliggende ruimte, kosten en kenmerken. Naast de persoonlijke smaak en de stijl van het gebouw, moet bij de keuze van de dakvorm rekening worden gehouden met de lokale voorschriften voor bouwterreinen.

 

Roof with dormer in plain tile KLASSIK Hipped roof with TERRA OPTIMA NUANCE slate shade engobed

DAKKAPELLEN

Dakkapellen creëren extra leefruimte, brengen licht in ruimtes met schuine plafonds en zorgen voor natuurlijke ventilatie van zolderkamers. Ook  dakkapellen hebben verschillende soorten en vormen die van invloed zijn op het uiztciht van het dak en het huis.

 

Clay roof tiles with raw clay

Materiaal

Een dak beschermt het gebouw en het metselwerk tegen invloeden van buitenaf. 

Verschillende materialen komen in aanmerking als dakbedekking: kleipannen, metalen daken zoals aluminium, koper of zink, leisteen en andere natuurstenen, vezelcement of zelfs groendaken. Er worden hoge eisen gesteld aan het dakbedekkingsmateriaal, zodat ze de verschillende situaties tijdens de levensduur van een dak kunnen weerstaan. Niet elk materiaal is echter geschikt voor elke locatie en elk type gebouw.

 

Coloured pencils

inspirerende kleuren

CREATON biedt niet alleen oplossingen voor je dak. Met onze materialen maak je er ook een waar kunstwerk van! Kies voor natuurlijk mooi of extravagant en verfijnd of één van de vele mogelijkheden tussenin. Laat je inspireren door onze uitgebreide keuze aan keramische pankleuren.

Onze vier kleipan kleurafwerkingen - NATUURROOD, ENGOBE, FINESSE en NOBLESSE - laten een breed scala aan ontwerpen en samenspel van kleuren toe. We vertrouwen op hoogwaardige applicatietechnieken om onze dakpannen de juiste kleurtint te geven. We verfijnen onze natuurlijke producten met geselecteerde glazuren en engobes of zorgen voor consistente kleuring met behulp van innovatieve bakprocessen.

 

Man with calculator for calculation

welke factoren bepalen de kostprijs van een dak?

Geen twee daken zijn hetzelfde en dus vraagt een vernieuwing van een dak vraagt om een zorgvuldige kostenberekening. Dit op basis van factoren zoals het ontwerp, het dakoppervlak, gekozen dakmateriaal, isolatie, mogelijke subsidies en andere criteria. 

  • Gaat het om een mansarededak, dak met noordbomen, zadeldak of een ander daktype?
  • Welk dakmateriaal werd gekozen?
  • Is een aangepaste productie nodig of volstaan de producten uit het uitgebreide standaard CREATON productgamma?

Naast het dakmateriaal worden accessoires ook meegenomen in de kostprijsberekening. 

Onthoud dat wanneer we op langere termijn kijken, een initieel hogere investering in materiaal goedkoper kan uitkomen. Effectieve kostenplanning omvat immers niet alleen het zichtbare dakmateriaal, maar houdt ook zoveel mogelijk rekening met alle bijvoorbeeld de uitgevoerde werkzaamheden. Het inschakelen van vakmensen kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de gewenste dakvorm. Het installatie gemak van CREATON producten in combinatie met de handige CREATON accessoires, kan jou uiteindelijkeen aanzienlijk besparingspotentieel opleveren voor wat betreft geschoolde arbeidskosten.

Consulting

Advies

Op zoek naar meer informatie over onze producten? Stuur ons dan gerust een bericht. Wij helpen je graag verder!